ESOGÜ SAĞLIK, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. DURMUŞ ETİZ’İN BASIN BİLDİRİSİ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı; Birleşmiş Milletler (BM) ailesi içinde yer alan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (IAEA) 1969 yılından beri yapmakta olduğu, üye ülkelerin hastanelerinin radyasyon demetlerinin kalibrasyon doğrulama çalışmasına katılmıştır. Yapılan bu çalışma radyoterapi cihazlarında üretilen dozun bağımsız olarak doğrulanmasını amaçlayan bir çalışma olup, katılım gönüllülük esasına dayanmaktadır. Bunun yanısıra yapılan bu çalışma ile, radyasyon demetlerinin kalibrasyonları doğrulanarak kanser hastalarının DOĞRU tedavi alması ya da Radyasyon Kazalarının Önlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışma Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) arasındaki yakın iş birliği ile gerçekleştirilmektedir. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, bilimsel ve teknik yönlerden sorumlu iken Dünya Sağlık Örgütü, hastanelerin radyoterapi birimlerine radyasyon ölçen dedektörlerin dağıtımının koordinesinden sorumludur.
Katılımı gerçekleştirilmiş olan bu çalışma, Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu (BIPM), Primer Standart Dozimetri Laboratuvarları (PSDL), Avrupa ve Kuzey Amerikada bulunan uluslararası TLD network operatörleri ve dünyanın kurumsallaşmış köklü radyoterapi merkezlerince de desteklenmektedir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalında bulunan iki adet lineer hızlandırıcı ve bu cihazlardan üretilen toplam altı radyasyon demet kalitesi için elde edilen sonuçların tamamında çok büyük bir başarı elde edilerek KABUL Sertifikasını almıştır.